Break in puffin?

Discussion in 'C7 Z06' started by ddgermann, Aug 11, 2017.

  1. ddgermann

    ddgermann Well-Known Member

    Joined:
    Jul 1, 2017
    Messages:
    566
    Featured Threads:
    6
    Likes Received:
    690
    Location:
    Edmonton
    Car:
    2017 Z06
    Hi all,
    As most of you are likely aware, and likely tired of hearing about by now, I just picked up my new Z a couple days ago. I noticed leaving the dealership the engine was not crisp from idle. It had a hesitation and the sound of air getting sucked in. My 15 was similar but not so pronounced. It is much better now but still requires a bit more attention taking off at the lights with the M7. Otherwise the engine seems fine and feels responsive above idle.
    I have 200Km on the car now and today gearing down approaching a red light a big cloud of blue/white smoke belched out of the car. It smelled like fuel and came with a bit of a backfire. 3rd to 2nd RPMs 3000ish on the downshift.
    Wondering if the computer is still learning or what? It never did it again during the rest of the 80km trip of highway and city.
    Anybody see this with their C7 Z06 new or otherwise?

    Derek
     
  2. Rruuff Day

    Rruuff Day
    Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Aug 30, 2014
    Messages:
    2,824
    Featured Threads:
    9
    Likes Received:
    1,497
    Location:
    Pine Lake, Alberta
    Car:
    2015 C7 3LT ZF1
    Map
    Sounds like nothing I have heard from anyone Derek but I expect you will get some feedback from some Z owners. Weird it just did it the once....
     
  3. MikeysZ06

    MikeysZ06 High RPM Poster

    Joined:
    May 3, 2017
    Messages:
    1,494
    Featured Threads:
    68
    Likes Received:
    1,251
    Location:
    Calgary
    Car:
    2007 lemans blue Z06
    That doesn't sound good. I hope it's nothing serious. Maybe some crappy fuel?
     
  4. ddgermann

    ddgermann Well-Known Member

    Joined:
    Jul 1, 2017
    Messages:
    566
    Featured Threads:
    6
    Likes Received:
    690
    Location:
    Edmonton
    Car:
    2017 Z06
    Yes hopefully. The dealer filled it so no idea what or where. It has not done it since I topped it up with premium yesterday.
    Breaking In a new car has it's little stresses...;)

    D
     
  5. MikeysZ06

    MikeysZ06 High RPM Poster

    Joined:
    May 3, 2017
    Messages:
    1,494
    Featured Threads:
    68
    Likes Received:
    1,251
    Location:
    Calgary
    Car:
    2007 lemans blue Z06
    I'd go run a tank of Husky 94 and head west,towards Jasper for 1/2 a tank. Turn around and come back. Who knows what the dealer gave you. You have to wonder if they're not putting proper Mobil 1 in some cars,do you really think they'd care about the fuel? Hard to say though. Can't speculate. I hope it's a one time thing Derek.
     
    ddgermann likes this.
  6. Black 03 Z06

    Black 03 Z06 High RPM Poster

    Joined:
    Oct 30, 2013
    Messages:
    3,698
    Featured Threads:
    24
    Likes Received:
    1,430
    Location:
    Haliburton, Ontario
    Car:
    2003 Z06
    Hopefully it is nothing to worry about Derek. Does seem odd and certain worth keeping an eye on it.

    Not the same motor but mine will make quite a backfire on some downshifts but never any smoke involved with it.

    You could be right, it might just be the system learning what is happening with the motor running.
     
  7. ddgermann

    ddgermann Well-Known Member

    Joined:
    Jul 1, 2017
    Messages:
    566
    Featured Threads:
    6
    Likes Received:
    690
    Location:
    Edmonton
    Car:
    2017 Z06
    I'm dropping the car off today for some tinting etc while we are on holidays so I will be getting it reported / recorded with the dealer just in case it turns out to be something later. Maybe they will have some insight.
    Thanks
     
  8. Black 03 Z06

    Black 03 Z06 High RPM Poster

    Joined:
    Oct 30, 2013
    Messages:
    3,698
    Featured Threads:
    24
    Likes Received:
    1,430
    Location:
    Haliburton, Ontario
    Car:
    2003 Z06
    Holy crap Derek are you heading off somewhere in first class again.:smile1:
     
    Rruuff Day and ddgermann like this.
  9. Keith Tedford

    Keith Tedford High RPM Poster

    Joined:
    Apr 30, 2012
    Messages:
    3,346
    Featured Threads:
    3
    Likes Received:
    149
    Location:
    Ontario
    Car:
    2005 C6 1SB
    You could try disconnecting the battery for a while then hooking it back up again. Sometimes computers just need a reboot. Sort of like the old home computers. You will have to reset your memory seats and stuff though but that is no big deal. Just a thought.
     
    ddgermann likes this.
  10. ddgermann

    ddgermann Well-Known Member

    Joined:
    Jul 1, 2017
    Messages:
    566
    Featured Threads:
    6
    Likes Received:
    690
    Location:
    Edmonton
    Car:
    2017 Z06
    Ya..taking the family on a Hawaiian vacation. Last one heading for university this fall so running out of chances to torture them with "family time" all at once. :happy:
     
    Riley P, Rruuff Day and Black 03 Z06 like this.
  11. ddgermann

    ddgermann Well-Known Member

    Joined:
    Jul 1, 2017
    Messages:
    566
    Featured Threads:
    6
    Likes Received:
    690
    Location:
    Edmonton
    Car:
    2017 Z06
    Good idea Keith. At 390 km It ran perfect today again. The dealership didn't have much of an answer except watch for it and bring it back if it carries on. They have the car for the next couple weeks so they will plug it in and see if there is an issue present. Likely they will do just what you said and I will have to reset everything again...which is no big deal.
    I guess when we spend this kind of dough on a dream car we pay more attention as compared to buying a pick up or mini-van.
    Thanks for the idea. :happy:
    Derek
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Share This Page

Loading...